Miksi rakennehoitoon tulisi sitoutua?
1.10.2020
Miksi rakennehoitoon tulisi sitoutua?
Asiakas usein haluaa tietää homeopaattisen hoidon alussa,
montako kertaa pitää käydä, että riittää?
En tiedä.
Miksi?
Siksi, että jokainen ihminen on yksilö. Jokaisella ihmisellä sairaus tai epätasapaino ilmenee eri tavalla, vaikka lääkäri kirjoittaisikin saman diagnoosin.
No mitä homeopaatti sitten tietää hoidon kestosta?
Homeopaatti tietää pitkän koulutuksensa ja kokemuksen mukana tuomana sen, että tietynlaiset asiat vaativat eri lailla sitoutumista homeopaattiseen rakennehoitoon, jotta tuloksia saataisiin. Jos käy kerran yhdellä homeopaatilla ja vuoden kuluttua toisen kerran toisella homeopaatilla, en odottaisi juurikaan tuloksia, jos kyseessä on krooninen vaiva. Välillä apua oireisiin saa nopeasti, jo muutaman kerran jälkeen ja välillä se vaatii pidemmän hoitojakson ja eri lääkeaineita.
Mikäs se rakennehoito nyt onkaan?
Rakennehoidoksi nimitetään sitä prosessia, jossa asiakas kertoo koko sairashistoriansa, suvun sairaudet, omat yksilölliset oireensa, mahdolliset traumat, tai merkittävät tapahtumat elämänsä varrelta, ruokamieltymyksensä ja -inhokkinsa. Kertoo unenlaadustaan ja unistaan, mieltä painavista asioista ja siitä mikä on aivan parasta elämässä. Oikeastaan kaikesta mahdollisesta, josta homeopaatti saa juuri tämän asiakkaan kokonaisuuden kerättyä. Siihen sitten sovitetaan parhaiten istuva homeopaattinen lääkeaine.
No eikös sen lääkeaineen sitten pitäisi parantaa se ihminen, kun se kerran on homeopaatilla käynyt ja sitä lääkeainetta on syönyt?
Kyllä ja ei.
Usein meille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista elämämme aikana. Voi olla, että lapsuudessa on koettu joku henkinen trauma, joka jää alitajuntaan, mutta myöhemmin se "unohtuu" kun elämä heittelee muita asioita eteen. Jotain akuuttia korvatulehdusta hoidetaan antibiootilla ja sen jälkeen toisella ja kolmannella. Aikanaan tulehdus ymmärtää "poistua" ja elämä jatkuu.
Näitä ehkä pieneltä vaikuttavia yksittäisiä juttuja kertyy meistä jokaiselle eri mittakaavoissa ja erilaisilla voimakkuuksilla, mutta yhteistä on se, että harva meistä selviää kolhuitta elämässä.
Jokainen näistä tapahtumista jättää aina jälkensä ihmiseen. Yksi, kaksi tai ehkä viisikään yksittäistä tapahtumaa ei välttämättä sairastuta ihmistä, mutta uskallan sanoa, että usein ne alkavat aiheuttamaan jotain oirehdintaa. Saattaa olla migreeniä, vatsavaivoja, ihottumia, jotain pientä kremppaa.
Homeopaatille tullaan yleensä silloin kun lääketiede ei enää oikein osaa auttaa, tai lääkäri pitää sinua luulotautisena, kun tutkimuksista huolimatta mitään vikaa ei mistään löydy.
Tästä tilanteesta homeopaatti lähtee purkamaan vyyhtiä, joka on kertynyt lumipalloefektin lailla yksilöstä riippuen, joko vähemmän tai pidemmän aikaa.
Me homeopaatit puhumme siitä, että asiakkaassa on "kerroksia". Tulosyy homeopaatin vastaanotolle saattaa olla sitkeä ihottuma, joka alkoi samoihin aikoihin, kun jäi työttömäksi. Voi olla paniikkikohtaukset, jotka alkoivat äidin kuoleman jälkeen. Vanhemmat saattavat tuoda autistisen lapsen homeopaatille, koska ovat kuulleet sen mahdollisesti auttavan lasta, jonka käytöksen kanssa on mahdotonta enää selviytyä.
Homeopaatti katsoo aina tämän hetken tilanteen ja sen, mitä ollaan hoitamassa. Tämä tilanne, joka asiakkaalla on tänään, on aivan toinen, kun kahden kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Tällöin ehkä ensimmäinen "kerros" on kuoriutunut pois jättäen jäljelle jotain jo ensikäynnillä mainittuja oireita, mutta jotkut oireet ovat poistuneet tai lieventyneet.
Homeopaattisia lääkeaineita joutuu useimmissa tapauksissa hoidon edetessä vaihtamaan, koska oirekuva muuttuu. Ei ole niin yksiselitteistä, että annetaan homeopaattinen lääkeaine ja se korjaa kaiken.
Tosin joskus, harvoin, näitäkin "lottovoittoja" osuu tielle ja se on joka kerta yhtä positiivisesti hämmentävä tilanne sekä asiakkaalle, että homeopaatille. Paraneminen on yksilöllinen prosessi.
No jos se oirekuva aina vaan muuttuu, niin joutuuko homeopaatilla sitten ravaamaan ikuisesti?
Ei joudu. Asiakas käy homeopaatilla juuri niin kauan, kun kokee sen tarpeelliseksi itselleen.
No mitä sitten höpiset sitoutumisesta?
Usein asiakkaalla on jostain syystä melko ruusuinen kuva juuri siitä, että homeopaatti antaa pillereitä ja ongelmat katoavat.
Voi tulla myös ajatus siitä, että homeopatia ei toimi. Ymmärrän hyvin miksi näin saattaa asiakkaasta tuntua, sillä olen itsekin tippunut tuohon kuoppaan opiskeluaikanani. Olin käynyt homeopaatilla vaivan x, y, ja z takia, sen lisäksi oli kremppa ä ja ö.
Sain pillerini ja otin niitä kiltisti ohjeen mukaan. Seurantakäynti venyi useamman kuukauden päähän ja kun vihdoin menin, olin sitä mieltä, ettei oikeastaan mikään ollut muuttunut mihinkään viime käynnistä. Homeopaatti katsoi edellisen käynnin muistiinpanot, joihin oli merkinnyt mainitsemani viat ja vaivat kysellen yksitellen, että mites tämä oire ja tuo kremppa? Vieläkö on? Olin täysin sivuuttanut sen, että edellisellä käynnillä minulla oli ollut aivan jäätäviä nivelkipuja ja nyt tajusin, ettei niitä ollut enää lainkaan. Ei enää pitkään aikaan. Olin vähintäänkin äimänä.
Olin unohtanut oireen, joka teki elämäni aiemmin todella hankalaksi.
Kuulostaa todella kummalliselta, että ihminen itse ei huomaisi, jos jokin iso asia muuttuu, mutta sitten taas, jos joku iso oire häviää, niin miksi ihmisen elimistö siitä haluaisi aktiivisesti muistuttaa?
Tämä on ensimmäinen syy, miksi homeopaattiseen hoitoon tulee sitoutua. Vaikka sinä itse olet paras henkilö tietämään mitä tunnet ja mitä koet varsinkin oireiden osalta, et välttämättä ole paras henkilö arvioimaan sitä, onko jokin muuttunut kokonaisuudessa. Toki on tarpeetonta palata homeopaatille, jos tunnet että hoidon jälkeen kaikki on kunnossa, eikä oireita enää ole.
Muussa tapauksessa sitoudu hoitoon, sillä jos et ole vielä kunnossa, on sinussa edelleen kerroksia kuorittavaksi ja oireita hoidettavaksi.
On myös toinen asia, joka tulee ottaa huomioon lähdettäessä homeopaattiseen rakennehoitoon mukaan.
sitoutuminen silloin, kun tuntuu, että homeopatia pahentaa tilannetta.
MITÄ??? Pahentaa tilannetta? Eikös homeopatian pitänyt olla lempeä ja sivuvaikutukseton hoitomuoto?
Kyllä. Sitä se pääsääntöisesti onkin. Sivuvaikutukseton sikäli, että lääkeaineissa ei ole mitään kemiallista, joka aiheuttaisi sivuoireita, mutta koska jokainen on yksilö, on reaktiot lääkeaineisiin myös yksilöllisiä.
Homeopatiassa tunnetaan tilanne, jota kutsutaan aggravaatioksi. Tämä tarkoittaa oireiden voimistumista. Nämä oireet katsotaan johtuvan homeopaattisesta lääkeaineesta, jos ne ovat oireita, joita asiakkaalla on ollut jo aiemmin. Toisin sanoen joku nyt päällä oleva tai aiemmin esiintynyt "oma" oire voimistuu tai palaa, vaikka sitä ei ole ollut vuosiin.
Tämä on melko harvinaista, mutta koen tärkeäksi kertoa näistä etukäteen, jotta tämä ei säikäytä asiakasta.
Aggravaatio voi johtua muutamasta eri syystä, mutta yhteistä niille kaikille on, että se hiipuu pois ja tasoittuu lyhyellä aikavälillä. Mitään tarkkaa aikaa ei voi antaa, sillä tämäkin on yksilöllistä. Mitään pysyvää oiretta näistä ei jää ihmiselle. Useimmiten aggravaatio aiheutuu siitä, että asiakkaalle on valinnut väärän potenssin, eli lääkeaineen vahvuuden.
Olen itse huomannut, että mitä akuutimpi on asiakkaan tila, niin sitä lyhyempi mahdollinen aggravaatio on.
Pidempiä, mutta silti poistuvia, aggravaatiot tuntuvat olevan pitkään jatkuneissa kroonisissa tiloissa ja esimerkiksi Autisminkirjon lapsia hoidettaessa. Näissä tapauksissa, kun homeopaattinen lääkeaine aktivoi elimistön itse korjaamaan omaa epätasapainoa, on siellä yleensä paljon "kasaantunutta" lastia, joka purkautuu ulos korostuvina oireina.
"Aggravaation" saa aikaan myös ottamalla väärää homeopaattista lääkeainetta liian usein tai liian pitkään. Tämä onkin sitten jo toinen juttu, kun alkaa ilmenemään oireita, joita ihmisellä ei ole aiemmin ollut. Tämä mahdollisuus on silloin, jos omatoimisesti käyttää homeopaattisia lääkeaineita, ymmärtämättä täysin mitä on tekemässä. Homeopaatit kutsuvat tätä tilannetta lääkeainekokeeksi tai proovaamiseksi.
Jos nyt pitäisi kiteyttää miten pitkään homeopaatilla pitää käydä, jotta selkeästi näkee hoidon vaikutuksen, sanoisin, että kolme käyntikertaa 4-8 viikon väleillä toteutettuna on aivan ehdoton minimi. Siinä ajassa homeopaatti ehtii tutustua juuri sinuun kokonaisuuteen ja sinä saat kerrottua kaikki pienimmät ja jopa mitättömiltä tuntuvat seikat, jotka ovat tärkeä osa kokonaisuuttasi. Lääkeaine ehtii vaikuttaa ja muutosta on nähtävissä. Tarvittaessa on jo keretty koittaa toistakin lääkeainetta ja elimistö on alkanut korjaamaan tasapainoaan.
Toivottavasti tämä auttoi hieman näkemään homeopaattista rakennehoitoa matkana, jonka tarkoitus on korjata se epätasapaino joka sinussa oireina ilmenee. Se on mahdollista vain jos olet mukana prosessissa.
-Milla-